PRATITE NAS:

Top
 

Projekcija animiranih filmova

5 lis

Projekcija animiranih filmova

Svjetski dan animiranog filma

 

Svjetski dan animiranog filma obilježit ćemo prisjećanjem „zlatnog perioda“ Zagrebačke škole crtanog filma koja je obilježila hrvatsku vizualnu kulturu, filmom Dušana Vukotića „1001 crtež“. Ta jedinstvena škola animacije dala je europskoj filmskoj baštini više od 400 naslova vrijednih animiranih ostvarenja koja su nagrađena s više od 400 najprestižnijih nagrada širom svijeta. Dušan Vukotić filmom Surogat postigao je najveći uspjeh u povijesti hrvatske kinematografije – nagradu Oscar za crtani film 1962. godine, a lik Profesora Baltazara stekao je svevremensku popularnost diljem svijeta.

 

Profesor Baltazar je glavni junak crtanog serijala, maštoviti znanstvenik koji rješava probleme svojih sugrađana kreativnim izumima i idejama. U Baltazar – gradu svi čudni stanovnici se obraćaju upravo njemu za rješenje svojih neobičnih problema.

Serija Profesor Baltazar ocjenjuje sa kao najuspješniji projekt poznate Zagrebačke škole crtanog filma. Glavni autor lika Baltazara u filmovima o profesoru Baltazaru je Zlatko Grgić. U snimanju serije sudjelovalo je oko dvadeset autora među kojima su osobito istaknuti bili Ante Zaninović, Pavao Štalter, Boris Kolar, Milan Blažeković i Zlatko Bourek uz glazbu Tomice Simovića. Ime Baltazaru dao je Pavao Štalter. Serija je postala vrlo popularna, a zabilježila je solidan uspjeh i u emitiranju u inozemstvu.

Pomoću stroja koji proizvodi čudesan napitak, profesor Baltazar redovito pronalazi maštovita rješenja za nevolje svojih sugrađana. Svaka epizoda crtanog filma krije poruku ističući vrijednosti kao što su, prihvaćanje različitosti, znanje, solidarnost, identitet, odgovornost, integritet, uvažavanje, poduzetnost. Lik Baltazara je uvijek pozitivan i filantropski orijentiran te ekološki nastrojen, čak i u vrijeme kada svijest o trošenju prirodnih resursa i zagađenju nije bila u fokusu čovječanstva. Potencirajući  prijateljstvo, razumijevanje, uzajamnu pomoć i brigu o svijetu Baltazar postaje superjunakom.

Serija je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma te je uz “Surogat” Dušana Vukotića, dugometražnog “Hlapića”, sigurno jedan od najkvalitetnijih uradaka i dokaz vrijednosti autora izniklih iz Zagrebačke škole animiranog filma.

Svojom domišljatošću i pozitivnom energijom osvojio je gledateljstvo bivše Jugoslavije, seriju o Profesoru Baltazaru otkupilo je čak 30 zemalja, a najveću popularnost stekao je u Skandinaviji. U Danskoj je Profesor Baltazar svojedobno bio izabran za maskotu njihove televizije. Serijal je 1969. godine dobio nagradu Srebrni lav u Veneciji, srebrni Hugo u Chicagu te nagradu na festivalu u Trstu godinu dana nakon izlaska prve epizode. Druge godine nagrađen je u Rumunjskoj i San Sebastianu, te godinu kasnije na filmskom festivalu u Barceloni.

Potencijal Profesora Baltazara prepoznat je i u teatru, čak i u Sibiru, izvedena je predstava zagrebačkog Kazališta “Tvornica lutaka” i Scene Gorica. Hrvatska pošta izdala je poštansku marku “50. obljetnica nastanka animiranog serijala Profesor Baltazar“, a 2016. godine internet-pretraživač Google svojom je animacijom Profesora Baltazara proslavio 82. godišnjicu rođenja Zlatka Grgića, autora lika ovog simpatičnog junaka.

Sorry, the comment form is closed at this time.