PRATITE NAS:

Top
 

Ljubavne pjesme za glas i teorbu/gitaru

16 ruj

Ljubavne pjesme za glas i teorbu/gitaru

Anabela Barić diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana. Diplomirala je i antičku arheologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od sezone 2015/2016. nastupa s vokalnim ansamblom Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija kao članica ansambla i solistica. Od 2016. godine redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom te sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. U zajedničkim projektima Muzičke akademije i HNK u Zagrebu pjeva: lik Monsieur Rideau-a na praizvedbi opere Madame Buffault Borisa Papandopula (2015.), Poppeu u operi Agrippina G. F. Händela (2016.), naslovnu ulogu Lyške Bystrouške u operi Lukava mala lisica L. Janačeka (2017.), Despinu u operi Così fan tutte W. A. Mozarta (2018.). U veljači 2016. godine službeno je debitirala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta, a u istome je kazalištu ostvarila i ulogu Papagene u operi Čarobna frula W. A. Mozarta u sezonama 2018/19 te 2019/2020.

U rujnu 2016. godine nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku. U veljači ostvarila je samostalni koncert u Dohi (Katar) sa Doha Baroque Ensemble-om. U svibnju 2018. godine s Hrvatskim baroknim ansamblom nastupila je na prestižnom baroknom festivalu Internationale Barocktage Stift Melk u Melku u Austriji. Osvojila je nagradu na natjecanju Premio Fatima Terzo specijaliziranog za barokno pjevanje te je uz nagradu ostvarila i dva koncerta u Italiji s ansamblom I musicali affetti (Modena i Vicenza, listopad 2018. godine). Finalistica je međunarodnog natjecanja za operne pjevače Zinka Milanov koje se održalo u Rijeci u srpnju 2018. godine. Solistički je nastupila na pet izdanja cijenjenog Korkyra Baroque festivala na otoku Korčuli (2016- godine). Ostvarila je solističke nastupe na Lubeničkim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Samoborskoj glazbenoj jeseni te Varaždinskim baroknim večerima. Od 2022. surađuje s renomiranim belgijskim ansamblm Vox Luminis, s kojim ostvaruje nastupe u Španjolskoj (Barcelona, Oviedo), Belgiji (Bruges) i Poljskoj (Krakow).

 

Izidor Erazem Grafenauer sa šest godina počeo je učiti klavir kod Suzane Zorko Mlinarič te gitaru s osam godina kod Eve Hren na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. U srednjoj glazbenoj školi učio je glazbenu teoriju i gitaru. Prije završetka srednje škole, 2008. godine, primljen je na Akademiju za glazbu u Ljubljani kao posebno nadareni student gdje je studirao kod prof. Andreja Grafenauera te završio studij uz pohvalu 2013. godine. Nastavio je poslijediplomsko obrazovanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kod prof. Istvana Römera i završio 2018. godine te na Konzervatoriju Benedetto Marcello u Veneciji gdje je 2017. godine završio studij barokne lutnje i teorbe kod prof. Tiziana Bagnatija.

Dobitnik je brojnih visokih nagrada na glazbenim natjecanjima te dviju Prešernovih nagrada, najveće nagrade što ju dodjeljuje Akademija za glazbu u Ljubljani, za svoje solističke nastupe s orkestrom i Hymnia kvartetom.

Kao student solistički je nastupao sa Slovenskom filharmonijom (R. Dyens – Concerto Metis, Rodrigo – Concerto de Aranjuez), s Komornim gudačkim orkestrom Akademije za glazbu (M. Giuliani – Concerto op. 30) i s orkestrom SNG Maribor s kojim je izveo praizvedbu T. Žalik – Koncert za gitaru. Kao solist također je nastupio s Orkestrom gitara Akademije za glazbu te Orkestrom gitara Ljudmila Rusa (Händel, Vivaldi, Moreno-Torroba), Simfonijskim orkestrom Cantabile (Rodrigo – Concerto Madrigal za 4 gitare) te s Baroknim orkestrom Akademije za glazbu u Ljubljani (Vivaldi, Concerto in Re – maggiore).

Solistički je nastupao u Sloveniji u oragnizaciji različitih organizatora i priredbi (Glazbena mladež Slovenije, Glazbena mladež Ljubljane, Imago Sloveniae…) i inozemstvu (Austrija, Italija, Mađarska, Njemačka, Francuska, Hrvatska, Srbija) u organizaciji Amici della Musica Udine, Young Euro Classic Passau, Suoni del Luoghi Italija, Dubrovačke ljetne igre, Korkyra baroque festival.

Izidor Erazem Grafenauer vrlo je aktivan komorni glazbenik. Član je raznih komornih sastava poput gitarskog dua, gitarskog kvarteta te dua s drugim instrumentima (klavir, čembalo, flauta, violončelo, klarinet, citra). Trenutno je najaktivniji u Slovenskom kvartetu gitara kojeg je suosnovao s Marijem Kurtjakom, Simonom Fojkarom i Aljošom Vrščajem 2012. godine.

Kao lutnjist surađivao je s Baroknim ansamblom Akademije za glazbu u Ljubljani, Slovenskim nacionalnim kazalištem u Mariboru, Orkestrom i Zborom Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, Slovenskom filharmonijom, Baroknim ansamblom Muzičke akademije u Zagrebu, kazalištem La Fenice i dr. Redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom i vokalnim ansamblom Antiphonus.

Uz to, uživa izvoditi druge žanrove poput klezmera (Slovenski Klezmer Band) i flamenca (CoraViento).

 

 

Program:

  1. Cavalli: Restino imbalsamate , arija iz opere La Calisto
  2. F. Händel: Ombra mai fu, arija iz opere Xerxes
  3. de Murcia: Folias italianas despacio
  4. Fernandez.: No haya mas dulce allegria

Anon. 17..st., Peru: Marizapalos

  1. de Murcia: Marionas & Imposibles
  2. Hidalgo: Xacara de clarin
  3. Frescobaldi: Se laura spira

 

bis:

  1. F. Händel: Lascia ch'io pianga

Sorry, the comment form is closed at this time.