PRATITE NAS:

Top
 

KONCERT ZA VALENTINOVO

24 sij

KONCERT ZA VALENTINOVO

PROGRRAM KONCERTA ZA VALENTINOVO – 10.02.2024.

I. pl. Zajc: Pa gondoli
F. P. Tosti: Ideali
A. Dvorak: Arija Rusalke u operi “Rusalka”
J. Gotovac: Arija Ere iz opere”Ero s onoga svijeta”
J. Gotovac: Duet Đule i Mice
G. Puccini: “Un bel di vedremo”
G. Puccini: “Addio fiorito asil”
F. Lehar: Usne šute
E. Kalman: Hej u planinama
F. Lehar: Tvoje je moje cijelo srce
E. de Curtis: Non ti scordar di me
J. Hatze: Serenada

BIOGRAFIJE:

VALENTINA FIJAČKO KOBIĆ

Sopranistica Valentina Fijačko Kobić (rođena u Varaždinu) jedna je od najznačajnijih umjetničkih osobnosti na aktualnoj hrvatskoj opernoj sceni, a podjednako je prezentna i često prisutna i na koncertnom podiju. Njezino sugestivno pjevačko i glumačko umijeće te iznimnu interpretacijsku spontanost jednako dobro poznaju posjetitelji nacionalnih kazališnih kuća u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali i publika svih značajnih glazbenih festivala koji se održavaju u Hrvatskoj u protekla dva desetljeća.
Pjevanje je počela učiti u rodnom gradu Varaždinu. Studij pjevanja upisala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirala i magistrirala u razredu Lidije Horvat Dunjko, a usavršavala se u Beču pod pedagoškim vodstvom Kammersängerin Olivere Miljaković. Tijekom školovanja sudjelovala je na brojnim hrvatskim i inozemnim natjecanjima, a u dva je navrata osvojila prvu nagradu na Natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (Dubrovnik, 2001. i 2003.). Tijekom studija nagrađena je Dekanovom nagradom Muzičke akademije i Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu, a kao najuspješnija studentica Odsjeka za pjevanje Muzičke akademije u Zagrebu dobila je nagradu koja nosi ime zaslužne pjevačke pedagoginje Marije Borčić. Spomenutim nagradama valja pribrojiti još dva priznanja: Nagradu Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u godini 2003. te Nagradu Zagrebačke filharmonije i PBZ American Expressa za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2004. godini. Operni, pak, dosezi Valentine Fijačko Kobić također su zarana prepoznati i potvrđeni trima značajnim strukovnim priznanjima: Nagrada hrvatskog glumišta (2007.), Nagrada Antun Marušić koju joj je dodijelilo Hrvatsko narodno kazalište u Splitu za iznimne uspjehe u sezoni 2007./2008., Nagrada Milka Trnina (2008.), te godišnja Nagrada “Marijana Radev” Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 2014. i 2018. za najbolja umjetnička ostvarenja. Za izniman i kreativan stvaralački opus u području glazbene umjetnosti 2019. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.Za 2020.dobitnica je Godišnje nagrade Vladimir Nazor koje dodjeljuje Minstarstvo kulture republike Htvatske.
Godine 2001. debitirala je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu kao Lauretta u operi Gianni Schicchi Giacoma Puccinija. Od rujna 2003. do konca 2006. bila je solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a od siječnja 2007. do lipnja 2018.godine članica je Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Od lipnja 2018. postaje prvakinja opere Hrvarskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Kako je Valentina Fijačko Kobić punih 20godina kontinuirano prisutna na scenama svih četiriju hrvatskih nacionalnih opernih kuća (Split, Zagreb, Rijeka i Osijek), s pravom se može reći da je upravo ona pjevačka miljenica sveukupne hrvatske operne publike.
Kao koncertna pjevačica, sopranistica Valentina Fijačko Kobić nastupa često, surađujući sa svim vodećim hrvatskim dirigentima, simfonijskim ansamblima, te pijanistima i orguljašima.I u tom apstraktnom glazbenom kontekstu, lišenom magije kazališne scene, umjetnica je ostvarila cijeli niz sugestivno donesenih solističkih dionica u stilski vrlo raznolikim vokalno-instrumentalnim partiturama Giovannija Pergolesija, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Gioachina Rossinija, Giuseppea Verdija, Juraja Wiesnera Morgensterna, Richarda Straussa, Leoša Janáčeka, Arthura Honeggera, Benjamina Brittena i Igora Kuljerića, kao i cijelu paletu umjetničkih popijevki i sakralnih skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja.

 

MARIO ČOPOR

Pohađao je klavir u Zagrebu na osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi ”Elly Bašić” kod profesorice Ljubomire Minje Kolak te je diplomirao (1995) i magistrirao (1998) na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Radića.
Usavršavao se u Austriji kod prof. Ludowiga Hoffmana(1996,ljetna škola) kao solo pijanist te kod prof. Konrada Richtera(1999,ljetna škola)kao pijanist na polju vokalne glazbe-smjer operni ”lied”.
Već od srednje škole te za vrijeme studija osvaja ugledne nagrade na državnim natjecanjima , nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu od Japana preko cijele Evrope do SAD-a i Južne Afrike kao solist, uz čuvene ansamble i orkestre te unutar komornih sastava.
Za nastupe u Japanu dobitnik je Rektorove nagrade.
Posebni značaj u njegovom umjetničkom djelovanju imaju operni pjevači te je kao korepetitor i umjetnički suradnik surađivao i nastupao s mnogim poznatim imenima opernog pjevanja ali i s pjevačima na polju mjuzikla,operete te zabavne i jazz glazbe s kojima je snimio nekoliko nosača zvuka (CD sa Lidijom Horvat Dunjko za osnovnoškolske udžbenike u izdanju ”Školske knjige”, CD sa Mirom Vlahović, 2 CD-a sa dječjim i djevojačkim zborom ”Mozartine”…) te također održao brojne nastupe. Kao solist i pjevački korepetitor snimio je djela za mnoge televizijske i radio emisije.
Od 1998. do 2012. stalni je član i umjetnički suradnik ZOS-a (Zagrebačkog Opernog Studija) pod ravnanjem Mo. Antuna Petrušića od kojeg kasnije preuzima ravnateljstvo.
Godine 2002. zajedno sa flautisticom Renatom Penezić i oboistom Brankom Mihanovićem osniva trio te izvode virtuozne instrumentalne obrade raznih opernih popularnih arija. Početkom 2009. godine izašao je zajednički CD ”Operni Suveniri” u izdanju Croatie Recordsa.
Stalni je član/pijanist i suosnivač ansambla za modernu glazbu ”Acoustic Project” pod pokroviteljstvom Zagrebačke filharmonije(2012.godine izašao je CD u izdanju Croatie Recordsa).
Godine 2016 snima 10 epizoda emisije „ Bespućima glazbenih pojmova“ za HRT, kao umjetnički suradnik,klavirist studenata i profesora solo pjevanja MA Zagreb.
Godine 2015. 2016. te 2018. službeni je korepetitor međunarodnog pjevačkog natjecanja opernih pjevača ZINKA MILANOV (održanog u Riječkom HNK).
2019.godine snimio je CD sa sopranisticom NELOM ŠARIĆ za japansko tržište. Iste godine snimio je kompoziciju NOKTURNO Ferde Livadića(u obradi Miroslava Miletića za klavir i gudači kvartet) sa gudačim kvartetom Cadenza u izdanju Notta bene d.o.o.
Njegov rad i ostvarenja u području pjevačke korepeticije odnosno koncertne pratnje odlikuje se posebnom kvalitetom, gdje pokazuje temeljito muzičko poznavanje specifičnosti i zahtjevnosti vokalnog izričaja u svim područjima.
Od 1996. godine kontinuirano radi kao umjetnički suradnik(vanjski) na pjevačkom odsjeku Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu a od 2003. godine kao stalni umjetnički suradnik.

Godine 2009. postaje viši umjetnički suradnik sa reizborima 2015. te 2020. godine na MA u Zagrebu.
Godine 2020. postaje umjetnički savjetnik na MA u Zagrebu.
Dobitnik je „Oskara znanja“ Agencije za odgoj i obrazovanje za postignute rezultate u radu s učenicima 2018/2019.

Tenor DOMAGOJ DOROTIĆ

Studirao je solo pjevanja u klasi Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je diplomirao 2008. Dvije godine poslije postao je solist Opere HNK u Zagrebu, gdje je ostvario brojne uloge. Gostovao je u Operi splitskog HNK, Latvijskoj nacionalnoj operi u Rigi i dr. Nerijetko nastupa koncertno surađujući s našim istaknutim dirigentima i ansamblima. Također, sudjelovao je u koncertnim izvedbama i snimanju opera Ljubav i zloba i Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca u produkciji HRT-a. Među nagradama ističu se: Rektorova nagrada za ulogu Rinuccia u operi Gianni Schicchi u izvedbi HNK u Zagrebu (2008.), prva nagrada žirija na ljetnom opernom seminaru u Schloss Laubachu (2008.), Nagrada Hrvatskoga glumišta za ulogu Maxa u operi Crux dissimulata Srećka Bradića u produkciji HNK Zagreb i 25. Muzičkog biennala Zagreb i za ulogu Fentona u operi Falstaff Giuseppea Verdija u izvedbi HNK Zagreb (2009.), nagrada Ante Marušić HNK u Splitu (2012.) te nagrada Vladimir Ruždjak HNK u Zagrebu za ulogu Cavaradossija u operi Tosca. Od 2015. bio je na angažmanu kao prvak Opere HNK u Osijeku, potom Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 2022. prvak je Opere HNK u Zagrebu. 2023 g dobija nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Eisensteina u opereti “Šišmiš” u režiji Krešimira Dolenčića a produkciji HNK a opere u Zagrebu ,isto tako dobija nagradu “Milka Trnina” za umjetnička ostvarenja u 2022. g. od udruge Hrvatskog društva glazbenih umjetnika!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.