PRATITE NAS:

Top
 

Glazbom u advent

28 stu

Glazbom u advent

Program koncerta ADVENTNI KONCERT – 17.12.2023.

 1.  F.B.Mendellsohn  1809-1847 Veni Domine op.39 no.1
 2. Albe Vidaković  1914-1964 Magnificat
 3. Pietro A.Yon  1886-1943 Introit- Veni, Veni Emanuell ( Advent Suite for Organ)
 4. J.S.Bach 1685- 1750 Suscepit Israel ( Magnificat)
 5. Alen Kopunović Legetin (1974)  Benedicite Dominum, omnes Angeli ejus ( Motet u čast sv.Mihaelu Arkanđelu)
 6. Giuseppe Verdi 1813-1901  Ave Maria (Otello)
 7. G.F.Handel 1685-1759 Passacaille in g
 8. o. Kamilo Kolb 1887- 1965 Bezgrješna Djevice
 9. K tebi oči podižemo   ( iz zbirke Đure Valjkovića) obr. A.K.Legetin
 10. Zdravo Marijo HCK obr. I.Kokot
 11. Josip Valinger 1846-1911 Padaj s neba
 12. Theodore Dubois 1837-1924  Fiat Lux
 13. F.B.Mendellsohn : Laudate pueri Dominum op.39 no.2

Josipa Lončar sopran

Marija Ticl sopran

Martina Gojčeta Silić mezzosopran

A.K.Legetin orgulje

 

BIOGRAFIJE:

Martina Gojčeta Silić, mezzosopran (Zagreb, 1972) redovna je profesorica na Odsjeku za pjevanje i prodekanica za međunarodnu suradnju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu 1998. u klasi prof. Snježane Bujanović Stanislav. Od 1995. aktivna je na koncertnom podiju, a od 1996. na opernoj pozornici. Redovito surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Slovenskom filharmonijom, Cantus ansamblom. Na njezinom repertoaru nalaze se djela svih glazbenih razdoblja (Bacha, Mozarta, Verdija, Rossinija, Schoenberga, Papandopula, Janačeka, Kuljerića, i mnogih drugih suvremenih skladatelja). Od opernih uloga izdvajaju se Donna Elvira (Don Giovanni, W. A. Mozart), Santuzza (Cavalleria rusticana, P. Mascagni), Fenena (Nabucco – G. Verdi), Doma (Ero s onoga svijeta – J. Gotovac), Marfa (Hovanščina – M. P. Musorgski), Olga (Evgenij Onjegin – P. I. Čajkovski) i dr.
Dobitnica je Nagrade Milka Trnina za 2014., Nagrade Vladimir Nazor za 2015. i četiriju Porina za izvedbe na nosačima zvuka (B. Papandopulo „Hrvatska misa“, T. Uhlik „Hrvatske božićne pjesme“ uz kvartet Sebastian, hrvatski skladatelji „Riva dei

Josipa Lončar diplomirala je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a potom i magistrirala na istoj. Usvršavanje nastavlja s eminentnim vokalnim pedagozima od kojih izdvaja: Evu Marton,Oliveru Miljaković,Barbaru Hill Moore, Gerharda i Anne Marie Zeller, Vitomira Marof i Elenu Mosuc.

Osvojila je visoke nagrade na županijskim i državnim natjecanjima u Hrvatskoj. Dobitnica je Grand Prix-a na međunarodnom natjecanju Les cles d’or 2012. u Parizu. Dobitnica je prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima 26 Concours International Bellan i UPMCF international concours SCUOLA CANTORUM 2014. u Parizu. Finalistica je jednog od najvećih međunarodnih natjecanja Marmande u Francuskoj, sudionica natjecanja u Švicarskoj te je osvojila mnogobrojna druga vrijedna priznanja i nagrade.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu pjevala je uloge Pamine, Micaele, Lucie di Lamermoor, a studijski priprema Đulu i Violettu Valery. U Zagrebačkom kazalištu Komedija pjevala je glavne uloge u operetnim naslovima Die Csardasfurstin i Đerdan. Koncertno je nastupila uz Zagrebačku filharmoniju. Surađivala je s baroknim orkestrom La risonanza u Francuskoj, Simfonijskim puhačkim orkestrom, Revijskim orkestrom HRT-a i Tamburaškim orkestrom HRT-a.

Sudjeluje na mnogobrojnim festivalima: Orgulje Hefferer, Ars Organi Sisciae, Festival drvenih kapela Sancta Barbara, Iz dvorane ogledala, Koncertna direkcija Zagreb, ciklus Virtuoso, ciklus Glazbene staze, Festival komorne glazbe u Puli, Festival otoka Visa, Festival d’Avignon, Festival International de Guitare du Pays ne de la Mer. Solistički se istaknula na mnogim koncertima i manifestacijama. Članica je tria Fiat Lux uz trublju i orgulje i ansambla Capella Lignum (oboa, fagot i čembalo).

Dobitnica je stipendije na Southern Methodist University of North Texas.

Bavi se pedagoškim radom u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kao profesor solo pjevanja i pročelnica pjevačkog odjela.

 

Marija Ticl (1997) diplomske studije Solo pjevanja i Glazbene pedagogije završava na Muzičkoj akademiji u Puli. 2023. postaje stipendistica Steirmärkische Sparkasse banke te upisuje diplomski studij Pjevanja na Kunstuniversitätu u Grazu. Članica je opernog studija Opere Graz. Osvojila je brojne nacionalne i internacionalne prve nagrade na pjevačkim natjecanjima (Sirmium Music Fest u Srijemskoj Mitrovici, Međunarodno natjecanje Lav Mirski u Osijeku, Međunarodno glazbeno natjecanja Caneres u Beču, Međunarodno pjevačko natjecanje Stojan Stojanov Gančev u Zagrebu, Međunarodno glazbeno natjecanje Glasbene čipke iz Idrije, Međunarodno natjecanje Danubia Talents Liszt u Budimpešti). Kao solistica izvela je djela: J. Rutter: Magnificat, W. A. Mozart: Krunidbena misa u C-dur, KV 317, W. A. Mozart: Requiem, KV 626, W. A. Mozart: Exultate, Jubilate, KV 165, J. Haydn: La Canterina, A. Vivaldi: Gloria, RV 589, G. B. Pergolesi: La serva padrona u ulozi Serpine… Osim umjetničkog djelovanja, bavi se i glazbeno-pedagoškim radom s djecom i mladima te ostvaruje zapažene rezultate.

Alen Kopunović Legetin, rođen 1974., osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekao je u Subotici (maturirao je na teoretskom i klavirskom odjelu), a diplomirao 1997. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu prof. Ljerke Očić. Za vrijeme studija bio je stalni orguljaš crkve Dječačkog sjemeništa na Šalati te orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu. Tijekom studija nagrađen je Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu. Studijske godine 1998./1999. usavršavao se na znamenitom Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu, u razredu prof. Elisabeth Ullmann, a 2004./2005. na Papinskom institutu za crkvenu glazbu u Rimu, smjer liturgijska glazba, kod maestra Valentina Miserachsa te orgulje kod maestra p. Thea Fluryja. U Subotici mu je 1998. dodijeljena Antušova nagrada za promicanje kulture bačkih Hrvata. Od 1999. do 2016. djeluje kao orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Lovre u Požegi, pontifikalni zborovođa i orguljaš u katedrali, umjetnički voditelj Požeških orguljaških večeri i dirigent HKUD-a Vijenac Požega. Gostuje kao solist ili uz orkestre (Zadarski komorni orkestar i Orkestar Hrvatske vojske). Sudjelovao je na brojnim festivalima: Zagrebački ljetni festival, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Rapske večeri, Varaždinske barokne večeri, Požeške orguljaške večeri, Osorske glazbene večeri, Makarsko kulturno ljeto, Festival sv. Marka, ciklus koncerata Orgulje Heferer, Ars Organi Sisciae, Organum Histriae. Nastupao u gotovo svim hrvatskim katedralama, a od nastupa u inozemstvu valja istaknuti koncert u Beču (Schubert Kirche), Budimpešti (bazilika sv. Matije i Stjepana), Rimu (bazilika sv. Petra), Beogradu (katedrala), Kotoru, Subotici (katedrala), Ljubljani (Dvorana Slovenske filharmonije) i Cardiffu (St David’s Hall) te ukatedrali u Münchenu. Kao dirigent ravnao je izvedbama duhovnih djela: Bach (Magnificat, Oster-Oratorium), Pergolesi (Stabat Mater), Charpentier (Te Deum), Gounod (Misa sv. Cecilije), Händel (Psalam 112 i integralna izvedba oratorija Mesija, gdje je nastupio kao čembalist i dirigent). Također nastupa kao korepetitor te komorni glazbenik uz instrumentaliste i vokalne soliste te ima uspješnu suradnju s muškim klapama Stine i Leggero za koje aranžira i sklada. Bavi se i skladanjem liturgijske i duhovne glazbe (mise, moteti, psalmi). Član je tria Fiat Lux, uz sopranisticu Josipu Lončar i trubača Darija Teskeru s kojima izvodi barokni repertoar za sopran i trublju uz continuo. Član je vokalno-instrumentalnog sastava Capella Lignum (festivalskog ansambla Festivala drvenih kapela Sancta Barbara) koji čine sopranistica Josipa Lončar, oboistica Jelena Ilčić te fagotist Istvan Matay.

Bio je član žirija županijskih i državnih natjecanja orguljaša. Godine 2010. uručena mu je Godišnja nagrada grada Požege za doprinos glazbenoj kulturi, a 2013. povelja Oratorijskoga društva crkve sv. Marka iz Zagreba kojom je proglašen počasnim članom. Od veljače 2017. godine do rujna 2020. bio je orguljaš i zborovođa u župi Blagovijesti – Navještenja Gospodinova u Zagrebu, gdje je uvelike podigao razinu liturgijskog pjevanja i koncertnih događanja na Vrbanima tijekom liturgijske godine.

Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Njegov solistički album Portret kraljice objavljen je 2011. u izdanju diskografske kuće Croatia Records. Godine 2020., u izdanju izdavačke kuće Aulos, objavljen je nosač zvuka Hrvatski glazbeni barok, snimka LIVE koncerta s Varaždinskih baroknih večeri, gdje je nastupio kao čembalist i orguljaš uz našu proslavljenu primadonu i umjetnicu Dunju Vejzović. Novi solistički album naziva Cantantibus Organis, koji je snimio na izvrsnim orguljama požeške katedrale sv. Terezije Avilske, objavljen je 2023. godine pod etiketom diskografske kuće Croatia Records.

 

Program koncerta ADVENTSKA IGRA DVA KLARINETA – 09.12.2023.

 1. Louis Cahuzac: SONATA CLASSIQUE br. 1 za dva klarineta

(na motive iz djelâ E. Gebauera)

Allegro moderato

Adagio

Rondo

Allegro

 1. Ante Grgin: Capriccio br. 1 za klarinet solo (1988.)
 2. Francis Poulenc: SONATA za dva klarineta FP7 (1918.)
 3. Malcolm Arnold: FANTAZIJA za klarinet solo, op. 87 (1966.)
 4. Mihael Paar: Little Christmas Fantasy za dva klarineta (2012.)
 5. P.I. Čajkovski: BALETNA SUITA
 6. Marš iz baleta Orašar
 7. Ples šećerne vile iz baleta Orašar
 8. Ples malih labudova iz baleta Labuđe jezero
 9. Valcer iz baleta Trnoružica

 

Ante Krpan, klarinet

Abdul-Aziz Husein, klarinet

 

BIOGRAFIJE:

Ante Krpan (Zagreb, 1982.) klarinet počinje učiti u Glazbenoj školi V. Lisinskog u Zagrebu, u klasi prof. Luke Vlahovića. Tijekom osnovnog i srednjeg glazbenog školovanja osvojio je tri prve nagrade na Hrvatskom natjecanju učenika glazbe. Godine 2000. upisuje studij klarineta na Visokoj školi za glazbenu umjetnost „Ino Mirković“ u Lovranu, u klasi prof. Jože Kotara, predavača s ljubljanske Akademije za glasbo. Iste godine dobiva državnu stipendiju Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Godine 2003. prelazi na Muzičku akademiju u Zagrebu u klasu prof. Josipa Tonžetića, gdje je i diplomirao u lipnju 2005. Tijekom studija iskazao se brojnim nastupima, naročito na području komorne glazbe, kao član Puhačkog kvinteta Muzičke akademije koji je pod vodstvom prof. Prerada Detičeka osvojio mnoge nagrade (Rektorova nagrada, nagrada Ivo Vuljević HGM-a, treća nagrada na natjecanju za Europsku glazbenu nagradu za mlade). Nakon diplome svoj studij nastavlja na Ecole normale de Musique de Paris u klasi prof. Guy Dangaina. Godine 2006. osvaja stipendiju Vlade Republike Francuske, a 2007. završava studij u Parizu i stječe Diplome superieur de concertiste kao i diplomu iz komorne glazbe u klasi prof. Nine Patarčec. S pijanistom Ivanom Pernickim održao je brojne nastupe u zemlji i inozemstvu. Svakako treba izdvojiti više nastupa u ciklusu Virtuoso i ciklusu Mladi za mlade HGM-a, recital za Maticu Hrvatsku u Zagrebu i Vinkovcima te nastupe na ljetnim festivalima u Gorizii, Italia te u brojnim hrvatskim gradovima. U rujnu 2008. nastupili su na festivalu Samoborska glazbena jesen, a u veljači 2009. u renomiranom ciklusu Mladi u Lisinskom u sklopu 42. Tribine Darko Lukić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. S klarinetistom Abdulom-Azizom Husseinom održao je brojne koncerte Dua klarineta širom Hrvatske. Uz koncertnu djelatnost bavi se pedagoškim radom te je trenutno zaposlen kao profesor klarineta u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Njegovi učenici s velikim uspjehom sudjeluju na mnogim državnim i međunarodnim natjecanjima i polažu prijemne ispite na visokim umjetničkim školama, a sudjeluje i u radu komisije za odabir propozicija za državno natjecanje Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Zbog izvrsnih rezultata na području pedagogije Agencija za odgoj i obrazovanje 2019. omogućila mu je napredovanje u zvanje profesora mentora. Kao mentor redovito obučava mlađe kolege – profesore klarineta i priprema ih za polaganje državnih stručnih ispita. Kao orkestralni umjetnik surađivao je sa Simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH.

ABDUL AZIZ-HUSSEIN, klarinet, Abdul-Aziz Hussein (1992.) diplomirao je klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Davorina Brozića, a usavršavao se na Conservatoire à rayonnement régional u Versaillesu u klasi Philippa Cupera. Glazbeno obrazovanje počeo je u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zaprešiću, a nastavio u Srednjoj glazbenoj školi Vatroslaav Lisinskog u Zagrebu gdje maturira 2011. u razredu Bruna Philippa. Iste godine upisuje studij klarineta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Milka Pravdića. Tijekom studija bio je na jednogodišnjoj razmjeni studenata na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi Tadeja Keniga. Dobitnik je sedam prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa od kojih su četiri na regionalnim, a tri na državnim natjecanjima. Godine 2010. sudjeluje na izboru predstavnika Hrvatske za Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika u Beču. Na Međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu 2015. godine osvaja prvo mjesto u najvišoj kategoriji klarinetista. Godine 2016. pobjednik je 5. natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo. Za svoj je rad nagrađen Dekanovom nagradom, Nagradom HDS-a i priznanjima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske. Redovno održava nastupe i predavanja u zemlji i inozemstvo od kojih izdvaja:  Festival klarinetista na Kanarskim otocima u Španjolskoj, Glazbene večeri u Sv.Donatu, Osorske glazbene večeri, Muzički bienale Zagreb te solistički nastup uz pratnju Simfonijskog orkestara Hrt-a s kojim je 2016. godine praizveo originalno djelo Aarona Coplanda: Koncert za klarinet i gudački orkestar. Sudionik je brojnih seminara kod eminentnih glazbenika i pedagoga kao što su Guy Deplus, Philippe Cuper, Mate Bekavac, Davor Reba, Nicolas Baldeyrou, Jože Kotar, Radovan Cavallin, Sharon Kam, Nicholas Cox, Chen Halevi, Nikola Srdić, Luis Gomes i dr.

Sorry, the comment form is closed at this time.