PRATITE NAS:

Top
 

Dana planeta Zemlje

19 tra

Dana planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Dan 22. travnja obilježava se diljem svijeta kao Dan planeta Zemlje, dan na koji osobitu pažnju posvećujemo očuvanju okoliša i prirodnih bogatstava našeg planeta. Danas se Dan planeta Zemlje obilježava u 175 zemalja diljem svijeta. Zanimljivo je da je to jedini događaj koji se u isto vrijeme slavi u cijelom svijetu što ga čini najvećim svjetovnim praznikom na svijetu.

Pučko otvoreno učilište Zaprešić Vas poziva na sudjelovanje u radionici izrade bedževa i visećih ukrasa od recikliranog materijala. Inspirirat ćemo se raznolikim oblicima i vrstama oblaka te pojavama odnosno oborinama koje nam oblaci donose. Radionici može prisustvovati bez najave, prije ili nakon predstave „ Zeko traži mamu“.

Jeste li znali koliko oblaka postoji i zašto su važni za naš planet?

U sklopu programa pogledajte izložbu oblaka učenika OŠ Antuna Augustinčića i Likovne radionice Pouz-a te saznajte nešto više o vremenskim promjenama, vrstama oblaka i raznim oborinama.

Izložbu oblaka možete pogledat 22. travnja od 17-20h u Vršilnici, Novi dvori

 

Razlikujemo tri glavne vrste oblaka ovisno o njihovoj visini u atmosferi:

Niski oblaci su oni koji nastaju na visinama do 6500 stopa (2000 metara) i uključuju slojeve, stratokumuluse i kumuluse. Stratus oblaci su ravni i bez obilježja, stratokumulusi su niski, zaobljeni i sivi, a kumulusi su pufasti i bijeli.

Oblaci srednje razine su oni koji se formiraju između 6.500 i 20.000 stopa (2.000 i 6.000 metara) i uključuju altokumuluse i altostratuse. Altokumulusni oblaci su bijeli ili sivi i izgledaju poput pamuka, dok su altostratusi sivi ili plavo-sivi i često prekrivaju cijelo nebo.

Visoki oblaci su oni koji se formiraju iznad 20 000 stopa (6 000 metara) i uključuju ciruse, cirostratuse i cirokumuluse. Cirusi su tanki i pramenovi, cirostratusi su tanki i često prekrivaju cijelo nebo, a cirokumulusi su mali, bijeli i okrugli.

 

Padalinama ili oborinama zovemo oblike kondenzirane ili sublimirane vodene pare u zraku koji padaju na Zemljinu površinu ili nastaju na samom tlu (rosa, mraz, inje). Od padalina dobivaju svoju potrebnu vodu čovjek, životinje i biljke pa padaline imaju važnu ulogu u izgledu i društvenom značenju Zemljina prostora.

 

 

 

 

Oblaci igraju važnu ulogu u regulaciji klime na Zemlji i podržavanju života na planetu.

Oblaci pomažu regulirati temperaturu Zemlje reflektirajući dolazno sunčevo zračenje natrag u svemir i zadržavajući toplinu koju emitira Zemljina površina.

Oblaci su sastavni dio ciklusa vode što je ključno za održavanje života na Zemlji, nastaju kada se vodena para u atmosferi kondenzira u sitne kapljice ili kristale leda. Te kapljice i kristali na kraju padaju na Zemljinu površinu kao oborine, izvor su vode biljkama, životinjama i ljudima.

Oblaci pružaju važne naznake o trenutnim i budućim vremenskim uvjetima. Meteorolozi mogu koristiti obrasce oblaka za predviđanje vremenskih pojava kao što su oluje, oborine i promjene temperature.

Oblaci mogu imati značajan utjecaj na ekosustave koje prekrivaju. Na primjer, oblaci pomažu stvoriti idealne uvjete osjetljivim biljnim i životinjskim vrstama, smanjujući rizik od oštećenja sunčevim zrakama ili dehidracije.

Općenito, oblaci su bitan dio Zemljinog sustava i igraju ključnu ulogu u održavanju života na planetu.

 

Recikliranjem štitimo okoliš smanjenjem zagađenja i očuvanjem prirodnih resursa, pomažemo smanjiti količinu otpada koji završava na odlagalištima i spalionicama, a samim time utječemo i na razinu emisije stakleničkih plinova.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.