PRATITE NAS:

Top
 

Celestina Vičević / izložba grafika i umjetničkih knjiga – “Shakti” / Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću

3 stu

Celestina Vičević / izložba grafika i umjetničkih knjiga – “Shakti” / Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću

  1. – 21.11. Celestina Vičević / izložba grafika i umjetničkih knjiga – “Shakti” / Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću 

radno vrijeme pon-pet: 16-20h

 

Shakti

Nekoliko godina unatrag u svom se umjetničkom radu fasciniram pojmom Shakti, koja predstavlja život, energiju, snagu, ženski princip – u svim njegovim aspektima stvaranja, rasta, transformacije, pokreta, divlje prirode, nježnosti…

Shakti se kreće od neopisive krhkosti i nježnosti do istovremene neukrotive snage i neuništivosti. Vidljiva je u prizoru travke koja probija koru asfalta i pritom je meka, nježna, krhka i potpuno netaknuta – život je nezaustavljiv. Rast i promjena su stalni . Čak i kad se čini da je sve razoreno ili u mirovanju – zapravo je u transformaciji – život pronalazi nove oblike.  Shakti – energija rasta, transformacije i obnavljanja jest energija Žene – i nalazi se u simbolu crvene točke i crvenog. Crveno je simbol i metafora, motivi cvijeća i biljaka također – utoliko se novonastali ciklus grafika, otisnutih na papiru i na tkanini uz dodatak izvezenog crteža (još jedna ‘ženska’ aktivnosti, ili čak ‘tkanje života’), predstavlja kao pjesnička slika koja nadilazi vidljivo, prepoznatljivo i pojedinačno, i veže se za Izvor.

Svi radovi su vizualne metafore, upotpunjene nazivom – izvedeni su u tehnici bakropisa otisnutog na platnu žutici. Crtež izveden vezom predstavlja dodatni sloj naracije i on nastaje bez prethodnog crteža – podsvijest nalazi svoj izraz kroz veoma spor proces vezenja. Taj proces ostavlja dovoljno vremena da se stvari / slike / vizije/ želje osvijeste i materijaliziraju kroz vidljivo i nevidljivo, kroz materijal, formu i emociju. To je prostor kreiranja u kojem to crveno ‘žensko’ vodi prema ‘muškom’ – od Energije prema Svijesti, od crvenog do bijelog.

 

Celestina Vičević rođena u Rijeci 1976. Djeluje u polju likovnih umjetnosti, u području grafike i umjetničke knjige. Grafiku doživljava kroz prošireni pojam grafičkog medija – bavi se grafičkim objektima, instalacijama i ambijentom, ovisno o danom prostoru. Umjetničko istraživanje opisuje kao ‘razmišljanje u materijalima’ (‘material thinking’, P. Carter), gdje već sam odabir određenih materijala (papira različitih kvaliteta i prozirnosti, u kombinaciji sa svjetlosti i različitim osvjetljenjima) oblikuje radove specifičnog senzibiliteta i poruke. U svom umjetničkom i pedagoškom radu primjenjuje znanja, metode i tehnike iz područja joge. Kroz spoj joge i umjetnosti naglašava važnost stvaralačkog procesa kao načina spoznaje te snažan terapeutski utjecaj umjetnosti na čovjeka u cijelosti.

 

Godine 2000. diplomirala je Likovnu kulturu na Odsjeku za likovnu umjetnost  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u području grafike (mentor prof. J.Butkovića). Godine 2015. doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u području grafike (s temom Grafički list kao svjetlosni objekt i ambijent, mentorice prof. N. Arbanas i prof. V. Turković) te stekla naziv doktorice umjetnosti.

Predaje kolegije iz područja grafike na preddiplomskim studijima Likovne pedagogije, Primijenjene umjetnosti, Grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, te na diplomskom studiju Likovne pedagogije.

Godine 2006. postaje vanjski suradnik a od 2016. zaposlenica Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Aktivno izlaže samostalno i skupno od 1999. godine na umjetničkim manifestacijama (trijenalima, bijenalima…) vezanim za grafiku, crtež i umjetničku knjigu u zemlji i inozemstvu. Njeni su  radovi uvršteni u kolekcije i zbirke domaćih i inozemnih institucija. Autorica je nekoliko stručnih članaka te dobitnica nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.