Događanja

Majčin dan 10.5.2020.

Čestitka povodom Međunarodnog dana majki
 

Majčin dan je blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Dan majki postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Riječima Anne Jarvis, svrha majčinog dana jest probuditi uspavanu ljubav i zahvalnost prema ženama koje su nas rodile. Dokinuti otuđivanje obitelji. Učiniti nas boljom djecom približavajući nas srcima naših dobrih majki. Dati majkama do znanja da ih cijenimo iako to baš ne pokazujemo često. Ako niste kod kuće, pišite majci, recite joj nekoliko lijepih riječi, pohvala i recite joj kako je volite. Majčina ljubav je nova svaki dan. Bog blagoslovio naše vjerene i dobre majke."
 

Majčin dan prilika je da pokažemo svojim majkama koliko ih volimo i cijenimo jer često zaboravimo tko je osoba koja je uvijek bezuvjetno uz nas. Ona se smije kada smo sretni i nikada se neće radovati padovima, već će nam pomoći da otresemo prašinu s koljena i krenemo uspravno dalje.

Live, Majčin dan 10.5.2009.

ROSEMARIE NEIE: MOJA MAMA

Od svih dobrih mama koje postoje
vjerujem da nema bolje do moje.
Sviđa mi se kako se osmjehuje
kada me na vratima dočekuje,
kada mi s prozora na pozdrav maše,
skupa kad pjevamo pjesmice naše.
Ona uvijek sjedi na krevetu mom
dok noću blješte munje i puca grom.
Volim kada me ljubi i miluje,
a u bolesti predano njeguje.
Sve što za mene čini-dobro je, znam,
zato joj ljubav ljubavlju uzvraćam.
Iznova me zadivljuje spoznaja
da smo se sretno našle mama i ja.


 


 


Sva prava pridržana © POU Zaprešić, 2008.

Designed & Developed by