Izdavaštvo

Novodvorska kuharica

ŠTO SE JELO U DVORIMA BANA JELAČIĆA
( šest kuharskih bilježnica Hanike Skurjeni)

priredile Božica Mirić i Ljerka Vladović
Zaprešić 2001.

"Ova knjiga je nastojanje da se sačuva i obnovi sjećanje na jednu obitelj, koja je po jednom svom članu, hrvatskom banu Josipu Jelačiću, postala slavna i antologijski dio hrvatske povijesti, a sve vezano uz nju nezaobilazni dio hrvatske baštine.

Kako smo u susretima s nasljednicima donedavno još živih sudionika povijesti zaprešićkog kraja naišli kod obitelji svjetski čuvenog naivnog slikara Matije Skurjenija , na kuharske bilježnice njegove supruge Hanike (Ivanke rođ.Gašparić) Skurjeni, svojedobno kuharice kod zadnje vlasnice i stanarke Novih Dvora iz znamenite obitelji Jelačić, grofice Anke Jelačić, odlučili smo tiskati njihov zanimljiv sadržaj i tako ih sačuvati od zaborava i nestanka..."
(Ljerka Vladović)

OMLET SUFLE

Napravi čvrsti snijeg od 4 bjelanjka i lagano umiješaj 3 žlice šećera, 4 žumanjka i 1 žlicu brašna.Stavi peći u namašćenu tepsiju ili veću tavu u prethodno zagrijanu pećnicu. Pečeni omlet premaži do polovice pekmezom i preklopi drugom polovicom omleta.Po želji posipaj šećerom.


Sva prava pridržana © POU Zaprešić, 2008.

Designed & Developed by